Zařizujete novou kuchyň? Důležité je plánování!
Kolikrát za život rekonstruujete kuchyň? Dvakrát, třikrát? Pokud máte kvalitní kuchyňskou linku, může vám vydržet desítky let. Pokud se tedy chystáte na zařizování nové, nejfrektovanější místnosti v celém domě, svěřte rekonstrukci do rukou opravdového profesionála.
Uzavřené malé místnosti už nejsou v módě, letí tzv. openspace. Velký světlý prostor, který splňuje kuchyň, jídelní kout a obývací pokoj. V tomto prostoru se schází celá rodina a vítáte v něm návštěvu. Nároky na něj by proto měly být vyšší - má být reprezentativní a zároveň pohodlný. V každém případě se dominantou stane kuchyňská linka, které se podřizují další prvky v místnosti. Dokonce i malba či sedací souprava. Sladit celý interiér není vůbec jednoduché, musí být harmonický, útulný a praktický. Zavolejte si na pomoc odborníka nebo se sami vydejte na průzkum po interiérových studiích. Co vás v nich čeká?
Začněte 3D návrhem kuchyně
Už máte svou představu o budoucí kuchyňské lince, ale je ještě trochu mlhavá? V přemýšlení vám zásadně pomůže 3D návrh, který dnes nabízí spousta kuchyňských a interiérových studií. Díky němu zjistíte, zda k sobě ladí jednotlivé barvy, jestli se kuchyňská linka vůbec hodí do vašeho prostoru a podobně. 3D návrh může také zásadně pomoci v plánování zdánlivě malé kuchyně do bytu. Profesionál pro vás dokáže vytvořit kuchyni na míru s velkým úložným prostorem a pracovní plochou i na pár metrech čtverečních.
Plánujte do posledního detailu
Slyšeli jste už někdy o systému Dynamic Space? Umožní vám efektivní plánování úložných zón v kuchyni. Všechny potřebné věci budete mít v daný moment po ruce, méně se naběháte a přípravy na vaření budou rychlejší.
Kuchyň rozdělujeme do těchto zón:
- Zásoby - do této zóny ukládáme předměty určené ke spotřebě, tedy potraviny a další zboží na vaření. Součástí této zóny je také mrazák či lednice. Větší rodina bude potřebovat více úložného prostoru, než mladý pár.
- Ukládání - sem ukládáte kuchyňské potřeby, nádobí a skleničky, které používáte při práci v kuchyni. Častěji používané nádobí ukládejte do spodních výsuvných skříněk, než to horních, kam hůře dosáhnete. K tomuto nádobí byste měli mít jednoduchý přístup.
- Mytí - dřez se skříňkou a myčka nádobí. Pod dřez můžete umístit nádoby na tříděný odpad, pomůcky pro mytí a čisticí prostředky.
- Vaření a pečení - nejdůležitější zóna v každé kuchyni. Je v ní většina spotřebičů - vestavná mikrovlnná trouba, sporák, digestoř. Patří sem i nádobí potřebné k vaření, tedy hrnce, pánve a pracovní příbory. Nádobí, které používáte nejvíce, by mělo být umístěno co nejblíže sporáku.
- Příprava - uschovávejte v této zóně pomůcky na přípravu jídel, ale také otevřená balení potravin (mouka, těstoviny a podobně). Celá pracovní deska patří do zóny příprava, nejdůležitější je však plocha mezi dřezem a sporákem. Myslete proto i na dostatečné osvětlení v této části. Minimální šířka tohoto prostoru by měla činit 90 cm.
S programem Dynamic Space maximálně využijete veškerý prostor v kuchyni. Navštivte například studio Alin, kde si můžete dokonce absolvovat tzv. jízdu v kuchyni. Sami si vyzkoušíte rozestavění skříněk a spotřebičů.
Autor: Martina Spěváková
Další články z rubriky
Propojený, nebo oddělený obývák od kuchyně?
Simona Volejníková | 18.09.2018Úložné prostory v dřevostavbě - Využijte obytnou plochu efektivně
Lucie Nádeníková | 20.08.2018© 2024, eBRÁNA s.r.o. – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing