Vybíráme dřez do kuchyně
Pomůžeme vám vybrat dřez do kuchyně, aby vám co nejlépe sloužil. Je důležité dbát na několik parametrů. Hlavní jsou rozměry, hloubka dřezu, tvar a jeho materiál.
Rozměry dřezu
Můžeme říct, že hloubka samotného dřezu a rozměry jeho vany jsou při výběru dřezu hlavními parametry. Jde totiž o vlastnosti důležité při mytí nádobí i při přípravě jídla, kdy v dřezu očišťujeme například ovoce a zeleninu.
V mnoha domácnostech převzala funkci mytí nádobí z velké části myčka. I tak zde ale potřebujeme dostatečný prostor, například pro přípravu pokrmů nebo pro naplnění rychlovarné konvice. Proto by měl být dřez na mytí nádobí dostatečně hluboký a prostorný. Komfortní kvalitní dřezy mají hloubku 190 mm a více, mělké mají cca 160 mm. U nich musíme vždy počítat s omezením, protože se v něm větší kusy nádobí myjí hůře.
Typy dřezů
Dřez můžete také vybírat podle typu montáže, která zásadně ovlivňuje výběr materiálu pracovní desky. Desky s horní montáží jsou vhodné pro pracovní desky na bázi dřevotřísky, protože zde by nemělo dojít ke styku vody s výřezem pro dřez. Spodní a ostatní typy montáže se hodí pro voděodolné materiály desky, jako je leštěný beton, sklo nebo kámen.
Vyberte si vhodný materiál
Nerezové dřezy
Mezi nejoblíbenější patří i dnes nerez, který má kromě výhod i několik slabin. Nevsakuje do sebe pachy a nečistoty, ale je náchylný na mechanické poškození. Pokud chcete nerezový dřez, při výběru se ujistěte, že je vyrobený z chromniklové nerezové oceli 18/10. To je potravinářská nerezová ocel o složení 18 % chromu a 10 % niklu. Plech také musí mít dostatečnou tloušťku. Nejluxusnější nerezové dřezy jsou silné 1,2-1,0 mm, velice kvalitní 0,8-0,7 mm a standardní dřez by měl mít minimálně 0,6 mm silný plech. Objevují se i dřezy o tloušťce 0,3 a 0,4 mm, těm se raději vyhněte obloukem.
Granitové dřezy
U granitového dřezu máte opravdu hodně možností. Zvolit můžete třeba barvu kontrastní s pracovní deskou, dřezovou baterii do kuchyně v moderním stylu, sladit pracovní desku do stejného odstínu a vůbec si s tímto materiálem vyhrát tak, aby byl dojem perfektní.
U granitových dřezů se soustřeďte na složení materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Granit by měl mít přibližně 80 % křemenných (žulových) písků a zbylých 20 % tvoří nezbytná pojiva a barviva. Pokud není toto složení u výrobku uvedené, může jít pouze o napodobeninu nebo i o dřez plastový, který se jako granitový pouze tváří. Na omak má být granit kamenný, skutečně hedvábně jemný, tvrdý a neporézní. U seriózních výrobců naleznete i granitové dřezy s antibakteriální úpravou.
Autor: Jana Batelková
Další články z rubriky
Propojený, nebo oddělený obývák od kuchyně?
Simona Volejníková | 18.09.2018Úložné prostory v dřevostavbě - Využijte obytnou plochu efektivně
Lucie Nádeníková | 20.08.2018© 2024, eBRÁNA s.r.o. – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing