Kvalitní nože do kuchyně aneb víme, čím máme krájet?
Nůž je v kuchyni nepostradatelný. Bez něj byste neuvařili, nenasnídali byste se. Zkrátka nenajdete kuchyň, kde by chyběl nůž. Dnes si můžeme pořídit hned několik druhů nožů. Víme ale, na co který použít a jak ho naostřit?
Kvalitní nůž do kuchyně je základ každého vaření
Určitě to znáte - tupý nůž je kuchyni zkrátka neštěstí. Maso je od krájení potrhané a nakrájet rajče je doslova nadlidský úkol. V mnoha domácnostech se používají stále stejné nože po několik let. Ale je to tak správně? Pokud je poctivě vyrobený a opravdu kvalitní, můžete kuchyňský nůž opravdu používat dlouhé roky. Stačí ho jen občas naostřit.
Při výběru nože se rozhodujete nejen podle ceny (v tomto případě platí, že čím dražší nůž je, tím by měl být kvalitnější), ale také podle kvality materiálu, ze kterého je nůž vyrobený. To ale běžný zákazník bohužel nepozná. Doporučujeme tedy volit ověřenou značku. Například kuchyňské nože Fiskars jsou symbolem skutečné kvality, dále také nože ze Solingenu (ano dámy, je to TEN Solingen, ve kterém se vyrábí nejkvalitnější manikúry na světě) nebo švýcarské nože Victorinox, známé především pro výrobu kapesních nožů. O samotném výběru ale často rozhoduje už to, zda jste muž, nebo žena. Muž sáhne v obchodě po noži s velkou dlouhou čepelí. Ženě stačí malý krátký nůž, se kterým v kuchyni zvládne úplně vše.
Kvalitní kuchyňský nůž Fiskars a Victorinox pořídíte už od 100 Kč. Nože Solingen startují na 1000 Kč.
Na ostří nože - umíte naostřit nůž?
I sebekvalitnější nůž se bohužel ztupí. Práce v kuchyni s tupým nožem je celkem nebezpečná. Musíte na něj vyvíjet veliký tlak, a tak vzniká velká pravděpodobnost, že si místo rajčete nakrájíte prsty. Správně naostřený nůž řeže přesně a lehce. Máte 3 možnosti, jak naostřit nůž:
- Ocílkou - pokud ji ještě nemáte, kupte si ji zároveň s novým nožem. Ocílku přiložte k horní části nože zhruba pod úhlem 20o. Tahejte několikrát směrem dolů a ke špičce. Nezapomeňte naostřit i opačnou stranu nože.
- Brouskem - s kvalitním brouskem je ostření nožů hračka. Uvnitř brousku jsou totiž otočná kolečka nastavená přímo na ostření nožů. Nůž vložíte do brousku a několikrát s ním přejedete tam a zpátky.
- Brusným kamenem - před broušením kámen namočte do vody nebo oleje. Pod úhlem 20o přejeďte kamenem po ostří směrem k sobě. Poté nůž otočte a opakujte postup v opačném směru.
Které druhy nožů v kuchyni využijete
Nože strkejte do dřevěného špalku ostřím nahoru. Zabráníte tak ztupení nože.
Podíváte-li se do eshopů nebo kamenných obchodů na kuchyňské nože, půjde vám hlava kolem. Je tolik různých druhů! Často ani nevíte, na co se vlastně používají. V kuchyni si ale vystačíte se 3 typy nožů - krátkým nožem na okrajování zeleniny, univerzálním nožem s 15 cm čepelí a vlnitým nožem na pečivo. Často ale kupujeme celé sety nožů v dřevěném špalku, ve kterých je většinou 7 nožů. Je důležité, aby se vám nože dobře držely v ruce a nijak neklouzaly. Proto se nebojte nože si "ohmatat" už před jejich zakoupením.
Autor: Martina Spěváková
Další články z rubriky
Zdobí vaše okna trendy letošních Vánoc?
Lucie Nádeníková | 16.12.2017Odborníci radí: Pracovní pomůcky vám zachrání zdraví a mnohdy i život, nepodceňujte je
Jana Batelková | 29.11.2017© 2024, eBRÁNA s.r.o. – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing