Perfektně vychlazené pivo, základ každé správné hospůdky
Zákazník, váš pán. Řídíte-li se tímto heslem, pak by ve vaší hospůdce nemělo chybět pořádné, kvalitní a spolehlivé chlazení. Zákazník, kterému pak donesete orosenou a správně vychlazenou dvanáctku, bude zcela jistě spokojen a bude se k vám vracet. Výběr chlazení proto rozhodně nepodceňujte a zvolte tu nejvhodnější variantu.
Vyberte si. Podstolový nebo stolní chladič?
Tento typ chlazení je, jak už název napovídá, určeno k umístění na výčepní pult. Zařízení má tudíž reprezentativnější plášť, velmi často z nerezu nebo poplastovaného plechu, a přímo na něj jsou namontovány výčepní kohouty. Teplotu nápojů lze řídit s pomocí termostatu a nepostradatelnou funkcí je také nastavení pěnivosti. Když zatáhnete páku kohoutu směrem k sobě, točíte pivo, a když od sebe, pak stáčíte pivní pěnu. O pořádnou „čepici“ tak není nikdy nouze.
-
Podstolová chlazení
Účinné podstolové chlazení se umisťuje pod bar nebo i kamkoliv mimo výčepní prostor. Aby bylo pivo bezvadně chlazené, jsou tyto chladiče osazeny oběhovým čerpadlem, které zabezpečuje recirkulaci chlazené vody celým vedením až k výčepním kohoutům. S pomocí podstolového chlazení lze samozřejmě chladit a čepovat několik nápojů najednou.
Podstolové chlazení může mít vstupy a výstupy umístěny na bočním nebo horním panelu. Na výběr tedy máte horizontální či vertikální variantu dle svých potřeb.
Výhody mokrého chlazení oproti suchému
Mokrá neboli vodní pivní chlazení mají pivní šneky a chladicí okruh umístěny v izolované nádrži s vodou. Tato zařízení jsou vysoce výkonná, profesionální a jsou navíc efektivnější než suchá chlazení. Ta mají pivní šneky a chladicí okruh umístěny v hliníkovém bloku. Jsou předurčeny k umístění přímo na výčepní pult a díky snadné instalaci a manipulaci k použití například při různých rautech, akcích, oslavách apod. Do hospůdky, nastálo, se však vyplatí investovat do účinnějšího mokrého chlazení ve stolním nebo podstolovém provedení.
Tolik tedy základní rozdělení kvalitních chlazení. Už jste se rozhodli, které si do své restaurace pořídíte? Nebo zvažujete realizaci vlastního mikro či minipivovaru?
Autor: Milena Pelikánová
Další články z rubriky
Zdobí vaše okna trendy letošních Vánoc?
Lucie Nádeníková | 16.12.2017Odborníci radí: Pracovní pomůcky vám zachrání zdraví a mnohdy i život, nepodceňujte je
Jana Batelková | 29.11.2017© 2024, eBRÁNA s.r.o. – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing