Bílá vína z Moravy. Delikátní vášeň, které podlehnete.
Zlatavý tón, lahodná chuť, neodolatelná vůně. Tak přesně taková jsou kvalitní bílá moravská vína. Pokud jste ještě neměli možnost ochutnat skutečné skvosty nebo si nejste jisti, jak dobré bílé víno vybrat, přečtěte si náš dnešní článek!
Než se pustíte do výběru konkrétního typu a značky bílého vína, určitě byste si měli objasnit, z jaké sklenice by se vlastně správně mělo pít. Jednotlivá vinařství mnohdy mívají speciální tvary i velikosti sklenic přesně navržené pro jejich typ vína, nám však pro začátek postačí znát několik základních pravidel pro výběr tvaru sklenice.
Bílá vína z Moravy podávejte v mírně protáhlé menší sklenici s uzavřeným kalichem, červená naopak v kulatějším a otevřenějším kalichu. Tenká sklenice má úkol udržet nižší teplotu bílého vína a zvýraznit jeho aroma. Svým tvarem a zúženým hrdlem obvykle připomíná tulipán.
K dobrému jídlu ještě lepší víno
Často si možná lámete hlavu s tím, jaké víno k romantické večeři zvolit. Obecně platí, že suchým lehkým vínem nemůžete nic zkazit. Nikdy se nesnažte přebít chuť pokrmu, nýbrž pouze zvýraznit, vylepšit a lehce doladit. Pokud k večeři chystáte například lososa s kyselejší hořčičnou omáčkou a kapkou citronu, ideálně zvolte bílé víno s vyšším obsahem kyselin. Plánujete-li výrazný, slanější steak z hovězího masa, zjemněte jej sladším vínem, například luxusním Děvínem, výběr z hroznů 2011, s plnou chutí, šťavnatými tóny gdoulí, vyzrálých broskví a medu doplněnou o elegantní kyselinku.
Správná teplota je základ! Prohlédněte si chladící vestavěné vinotéky a vždy si doma pochutnávejte na optimálně vychlazeném bílém vínu.
Jak správně ochutnat víno v restauraci
Nejste-li profesionální sommeliér, možná vás v restauraci může lehce vyděsit ona pověstná ochutnávka vína před jeho konzumací. Jakmile vám obsluha láhev přinese, nejprve prozkoumejte uzávěr, tedy zjistěte, zda jde o korek, plastový, skleněný nebo šroubovací uzávěr. Jakmile se pustíte do samotného ochutnávání, zaměřte se především na konečnou chuť vína, tedy jeho doznění. V této fázi totiž ucítíte případné vady, tedy přílišnou kyselost, nepříjemnou chuť či plíseň.
Autor: Zuzana Brožová
Další články z rubriky
Zdobí vaše okna trendy letošních Vánoc?
Lucie Nádeníková | 16.12.2017Odborníci radí: Pracovní pomůcky vám zachrání zdraví a mnohdy i život, nepodceňujte je
Jana Batelková | 29.11.2017© 2024, eBRÁNA s.r.o. – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing